Medaş Yaz Dönemi Stajı 2020

medaş staj başvurusu2020 Yaz dönemi staj başvuruları başlamıştır. MEDAŞ kariyer sayfasından başvurunuzu yapabilirsiniz.

Peki yaptığınız yapacağınız stajlardan en üst düzeyde yararlanmak için nelere dikkat etmelisiniz.

Öncelikle iyi bir gözlemci olun ve gözlemle staja başlayın,
Staja organizasyon şemasını öğrenerek başlayabilirsiniz. Çoğu kurumsal firmanın organizasyon şeması bir yerlerde kayıtlıdır. Organizasyon şemasından firmada kimin ne iş yaptığını, pozisyonlar arası ilişkiyi, departmanlar arasını nasıl bir bağlantı olduğunu anlayabilirsiniz. Sadece bu şemaya bakarak firmada çalışan yüzlerce kişinin oluşturduğu bu büyük takım çalışmasını görme şansınız olur. İleride kendinizi bu büyük takımın neresinde görmek istediğinizi daha iyi anlarsınız.

İyi ilişkiler kurmak en önemli konulardan biri,
Geleceğiniz için network oluşturmanın en önemli ve ilk adımı yaptığınız staj yerleridir. Çoğu öğrenci kariyer yolunu staj yaptığı yerlerde elde ettiği network sayesinde çizmektedir. Staj sayesinde kendinizi ispatlama ve insanlarla ilişki kurma şansınız vardır. Staj süresince tanıştığınız kişilerin iletişim bilgilerini mümkün olduğunca kaydedin. Mümkünse sosyal medya üzerinden özellikle Linkedin üzerinden bağlantı kurun. İleride bu kişiler önünüze yeni kapılar açılmasını sağlayacaktır. İster bir sonraki staj yeri bulma konusunda ister okulu bitirdikten sonra iş bulma konusunda çok yardımları dokunacaktır. Tecrübeyle sabit.

Bir diğer önemli konu ise inisiyatif alma,
Çoğu öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Her zaman birilerinin size görev vermesini beklemeyin. Sorumluluk almak ileride iş hayatında da bolca karşılaşacağınız bir durum olduğu için şimdiden sorumluluk alarak işlerin ucundan tutun. Kendinizi ispat etme fırsatlarını değerlendirin. İş hayatına başladıktan sonrada kendinizi ispat etme fırsatlarını kovalayacaksınız bu yüzden stajınız güzel bir tecrübe olacaktır. Eğer staj yaptığınız firmaya işe girmek istiyorsanız zaten kendinizi ispatlamak zorundasınız.

Mümkün olduğunca fazla iş isteyin,
Zamanınızı telefonda öldürmeyin, günümüz stajyerlerinin en büyük düşmanı sosyal medyanın esiri olup kariyerinizi riske atmayın. Verilen iş bittikten sonra hemen yenisini isteyin. İş konusunda talepkar olmanız stajyer de olsanız birilerinin dikkatini çekecektir ve bunun mükafatını staj yaptığınız kurumda olmasa da ileride mutlaka alırsınız.

Sabahları geç kalmayın, erken çıkmayın,
Staj yaptığınız firmanın çalışma saatlerine saygı gösterin. Hiç işiniz olmasa bile, fotokopi çekiyor olsanız bile hatta sadece getir götür yapıyor olsanız bile mesai saatlerine sadık kalmamanız birilerinin gözüne batarsa bu konu diğer çoğu konunun önüne geçer ve çalışanların gözünde iyi bir profil oluşturmuş olmazsınız. Eğer staj yaptığınız kurumdan kariyer noktasında hiç bir beklentiniz yoksa geç kalabilirsiniz.

MEDAŞ'ta da fazlaca gözlemlenen bir sorun; soru sormaktan çekinmeyin,
Öğrenmenin en en en iyi yolu soru sormaktır. Bunu sadece staj hayatınızda değil hayatınızın bir çok noktasında uygulayabilirsiniz. Anlamak için daha çok soru sormanız gerekiyorsa daha çok soru sorun. Çalışanlardan çekinmeyin, bir çok çalışan bildiklerini gelecek nesillere aktarmak için heveslidir. Soru sorarken hem öğrenmiş olursunuz hem de staj raporunuz için bolca malzeme toplamış olursunuz.

Elinizden geldiğince yardımcı olun,
Size hiç bir görev verilmese bile çalışanlara yardımcı olmak için istekli olun. İş hayatında başarılı olmuş bir çok kişinin staj dönemlerini sorguladığınızda, geçmişlerinde çok istekli olduklarını görebilirsiniz. Katkı verebileceğiniz herhangi bir durum olduğu anda bunu belirtin. Eğer beklediğiniz ilgiyi göremeseniz bile iş konusunda istekli olmanız bir şekilde işe dahil olmanızı sağlayacaktır. En azından; sizin gözünüzde amelelik olarak görünen bilgisayara veri girme işini kapabilirsiniz. Stajyer için amelelik olarak gördüğünüz çoğu konunun aslında iş hayatının bir parçası olduğunu işe girdiğinizde anlayacaksınız.

Öğrenme isteğiniz hayatınızın hiç bir anında azalmasın,
Stajı zorunluluk olarak görmeyin, staj sizi iş hayatına hazırlayan en önemli basamaktır. İleride doğru bir kariyer planlaması yapabilmenizi, mutlu olacağınız işi seçebilmeniz ve mezun olduğunuzda hayalinizdeki işi daha kolay bulabilmeniz için bir fırsat olarak görün stajları. Kısıtlı olan staj günlerini nasıl daha verimli nasıl geçirebilirim diye düşünün. Mesai saatini nasıl doldurup kaçarım düşüncesinde olursanız bu düşünce iş hayatında da peşinizi bırakmaz ve mutlu olamazsınız. Eğer hiç bir şey öğrenmeseniz bile network oluşturmanın da öğrenme kadar önemli olduğunu unutmayın.

Not tutarak öğrenin,
Staj yerleri teorikte öğrendiğiniz bilgileri pratikte görebileceğiniz yerlerdir. Eğitiminizin ve geleceğinizin önemli bir parçasıdır. Stajı da bir eğitim olarak görüp bol bol not tutun. Yazarak öğrenme en etkili öğrenme yöntemlerinden biridir. Not tutarak detayları kaçırmamış olursunuz. Staj raporunu yazarken tuttuğunuz notlar çok işe yarayacaktır.

Giyiminize ve dış görünüşünüze özen gösterin,
Her ne kadar insanın içi dışından daha önemli olsa da, uygulamada her zaman bu durum geçerli olmayabiliyor. İçi çok iyi çıkacak bir karpuzu sırf dış görünüşünden dolayı almıyorsunuz değil mi? Demek ki dış görünüşte çok önemli. Bir çok insan başkası hakkındaki yargılarını karşıdakini gördüğü ilk sekiz saniye içinde oluşturuyor. Sizde staja okula gittiğiniz gibi rahat kıyafetlerle gitmeyin. Her firmanın kendi giyim kuralları vardır. Staja başlamadan önce bunları öğrenin ve staj boyunca iyi bir intiba bırakın. Staj boyunca çalışanların giyim tarzını gözlemleyin ve sonraki staj günlerinde firmadaki giyim tarzına uygun giyinmeye devam edin. Ağır makyajdan, ağır parfümden ve dikkat çekici şeylerden kaçının. Eğer kaçınmazsanız çalışanlar tarafından arkanızdan hoşunuza gitmeyecek lakaplar takılabilir. İşin kötü tarafı da sizin bundan hiç haberiniz olmayabilir. Bu yüzden temiz, sade ve özenli giyinin.

Son olarakta referans almaya çalışın,
İlk defa işe başlarken referans çok önemli olmasa da sonradan iş değiştirmek istediğinizde referans çok önemlidir. Staj yaptığınız yerdeki çalışanlar her zaman size referans olabilir. Özellikler üst pozisyonlar referans bulmaya özen gösterin. Referansı nasıl bulacağız dediğinizi duyar gibiyim. Referans arayıp bulunmaz. Staj boyunca geliştireceğiniz iyi ilişkiler, kurduğunuz network sizin için kendiliğinden oluşan bir referans havuzudur. Hakkınızda olumu düşünceler beyan edeceğiniz düşündüğünüz bir çalışandan kendisini CV'nizde referans olarak yazmak için izin isteyin ve mutlaka iletişim telefon numarası, e-mail gibi bilgilerini de alın.

Bu yazılanları uyguladıktan sonra stajlarınızda başarılı olmama şansınız yok. Yukarıdaki tavsiyeleri tüm staj yapan ve yapacak olan arkadaşlarınızla paylaş butonunu kullanarak paylaşabilirsiniz. Staj yaparken dikkat edilmesi gereken konuları iyice öğrendiyseniz şimdi staj başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yorumlar