Çatı Üzeri 10 Kw Güneş Enerjisi Hakkında Herşey

Çatı üzeri güneş enerji sistemi hakkında öğrenmek istediğiniz tüm konuları basit bir dille anlatmaya çalışacağız. Eğer yanıt bulamadığınız bir konu olursa yorum kısmına yazarsanız en kısa sürede editörlerimiz tarafından cevaplanacak.

çatı güneş enerji medaş

Konuyu basitleştirmek adına örnekler üzerinden gidelim. Son günlerde çatı üstü güneş enerji sistemlerinin kurulum maliyetlerinin giderek azaldığını öğrendiniz. Çatısı GES sistemi kurmaya müsait bir mülkünüz var ve 10 Kw güneş enerji sistemi kurup hem elektriğinizi bedavaya getirip hem de fazlasını devlete satıp para kazanmayı düşünüyorsunuz. Bu aşamada aklınıza gelen soruları soru cevap şeklinde cevaplamaya çalışalım.

10 Kw Güneş Enerji Sistemi kurmaya şahıs olarak yetkim var mı? Evet, firma kurmadan şahıs olarak çatınıza 10 Kw'ya kadar güneş paneli kurup kendi elektriğinizi kendiniz üretebilirsiniz.

Güneş paneli fiyatları ne kadar? Panel fiyatları gün geçtikçe azalıyor. Genelde firmalar bu sistemleri paket halinde satıyorlar. Paket halinde satılan sistemlerinde fiyatı firmadan firmaya markadan markaya çok fazla değişiyor. Çok fazla detaya girmeden paket içeriklerini inceleyecek olursak;
  • Güneş Paneli x 40 Adet
  • 1 Adet İnverter
  • 6 mm Kırmızı Solar Kablo x 100 Metre (Ortalama)
  • 6 mm Siyah Solar Kablo x 100 Metre (Ortalama)
  • Dişi / Erkek Solar Konnektör x 8 Set
  • 3x10 mm AC Kablo x 15 Metre (Ortalama)
  • 1x16 mm Toprakma Kablosu x 20 Metre (Ortalama)
  • Çatı İçin Taşıyıcı Alüminyum Konstriksiyon x 1 Set
  • GES Panosu x 1 Set
40 adet Güneş Paneli 10 Kw için yazılmıştır. Eğer kuracağınız sistem 5 Kw ise 20 adet güneş paneli gerekecektir. Buna göre de kullanılacak diğer tüm malzemeler azalacak ve maliyet düşecektir. Paket içeriğini verdikten sonra gelelim maliyetlere; fiyatlar ara ara güncellendiği için bu kısımda direk satış sitelerine link vermeyi uygun gördük.


Yukarıdaki linklerde ki Çatı GES uygulamaları anahtar teslim fiyatlardır. Eğer anahtar teslim olarak değil paket içeriğini kendiniz temin ederek bu sistemi kurmak istediğinizde maliyet önemli ölçüde düşecektir. Bu kısımda çok fazla fiyat verip kafa karıştırmak istemedik. Google üzerinde fiyatlandırma için bir çok web sitesi mevcut.

Ürettiğim elektriği devlete nasıl satacağım? Kurduğunuz güneş enerji sistemi şebekeye bağlandıktan sonra basit bir aylık mahsuplaşma hesabıyla ürettiğiniz elektrik miktarından tükettiğiniz elektrik miktarı çıkarılacak ve fazla kalan miktar için devletten ödeme alacaksınız. Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi  "Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği" ile Aylık Mahsuplaşma uygulaması Resmi Gazetede yayınlanarak resmiyete kavuştu. Aylık mahsuplaşma saatlik mahsuplaşmaya göre çok daha basit bir işlem. Örnek olarak; Çatı üstü Güneş Enerji Sisteminiz 1 ay içinde 650 KWh elektrik üretti ve sizde aynı yerde 150 KWh elektrik tükettiniz. 650 - 150 = 500 KWh lık bir elektriği devlete satmış olacaksınız.

Devlet ürettiğim elektriği kaçtan alacak? Devlet elektriği EPDK'nın sitesinde yayınlanan Elektrik Faturalarına Esas Tarife Tablolarındaki Perakende Tek Zamanlı Enerji Bedelinden almaktadır. Burada fiyatı değiştiren tek unsur aboneliğin hangi tarifede olduğudur. 

Örnek olarak mesken tarifesini ve bir önceki sorudaki miktarları ele alalım. Eğer çatınızda bir güneş enerji sistemi olmasaydı, mesken tarifesinde 150 KWh lık bir tüketim  için yaklaşık 150 KWh * 0.72 TL = 108 TL lik bir fatura ödeyecektiniz. Çatı üstü GES ile 650 KWh üretip 150 KWh tükettiğinizde mahsuplaşma sonucunda 500 KWh lık fazla üretim ortaya çıkmakta. Devlet bu 500 KWh'lık elektriği alırken vergisiz aktif enerji bedelinden aldığı için sizin elde edeceğiniz gelir yaklaşık 500 KWh * 0.36 TL = 180 TL olacaktır.

Son yayınlanan fiyat listesi aşağıdaki gibidir.

Orta Gerilim
Çift Terimli
Sanayi
48,1916
Ticarethane
52,1229
Mesken
35,6114
Tarımsal Sulama
47,3016
Aydınlatma
47,6483
Tek Terimli
Sanayi
47,9493
Ticarethane
52,0613
Mesken
34,9169
Tarımsal Sulama
47,1977
Aydınlatma
47,5776
Alçak Gerilim
Tek Terimli
Sanayi
48,3295
Ticarethane
52,2826
Mesken
34,3800
Şehit Aileleri ve Muharip Malul Gaziler
11,9395
Tarımsal Sulama
47,3788
Aydınlatma
47,7867
Genel Aydınlatma
28,2244

Güncel elektrik birim fiyatlarını indirmek için tıklayınız.

Elektrik üretiminden kazandığım para için herhangi bir vergi ödeyecek miyim? Hayır çatı üstü GES'lerden elde edilen gelirler,  KDV ve gelir vergisinden muaftır.

Mevsimler ve güneşin durumu elektrik üretimini ne kadar etkiler? Bildiğiniz gibi her ayın güneşlenme süresi farklıdır. Bir de buna hava şartları ve coğrafi konum eklendiğinde Güneş Enerji Santralleri her ay farklı miktarlarda elektrik üretir. Ortalama bir değer verecek olursak kış mevsimi ile yaz mevsimi arasında 2 ila 4 kat elektrik üretim miktar farklı oluşabilmektedir.

Çatı üzeri GES kurulması için ne kadar alana ihtiyaç duyulur? 10 Kw'lık bir üretim tesisi için ortalama 82 m2 kullanılabilir alanınız olması gerekmektedir. Eğer sözleşme gücü daha düşük olan bir yere, örneğin sözleşme gücü 7 Kw olan bir yere santral kurmak istediğinizde 59 - 60 m2'lik bir alan yeterli olacaktır.

Buraya kadar her şey aklınıza yattı ve böyle bir girişim için adım atmanız lazım. Kurulum için nasıl bir yol izleyeceksiniz? İlk işlem olarak bölgenizde bulunan Elektrik Dağıtım firmasına başvurmanız ve Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi için izin yani çağrı mektubu almanız gerekmekte. Çağrı mektubunu aldıktan sonra projelendirme, kurulum ve sözleşme aşamaları gelmektedir.

elektrik dağıtım firma

Çatı üzeri GES başvurusunun herhangi aşamasından benden bir ücret talebi olacak mı? Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 26.12.2019 tarihli ve 9040-11 Sayılı Kurul Kararı ile 10 kW Ve Altı Çatı/Cephe Uygulamalı Lisanssız Elektrik Üretim Tesislerinde 2020 yılı için tahsil edilecek proje onay ve kabul işlem bedeli:
Proje Onay İşlem Bedeli: 126,9 TL + KDV = 149,74 TL
Kabul İşlem Bedeli: 168,1 TL + KDV = 198,36 TL

Çatı üzeri GES başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI
ÇATI VE CEPHE BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN
BİLGİ VE BELGELER LİSTESİ
1. Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu (Yönetmelik Ek-1)
2. Gerçek kişiler için aslıyla birlikte sunulacak Nüfus Cüzdanı fotokopisi, tüzel
kişiler için tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahıs/şahısların “Yetki
Belgeleri”nin aslı veya noter onaylı suretleri veya aslı ile birlikte sunulacak
fotokopisi,
3. Üretim tesisinin kurulacağı alan ile ilgili olarak:
   a. Müstakil binalar için üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisinin
bulunduğu yere ait tapu kaydı veya kira sözleşmesi veya kullanım
hakkını gösterir belge
   b. Birden fazla kullanıcının bulunduğu binalarda (apartman vs) apartman
veya sitelerin karar defterlerinde başvuru sahibi için güneş enerjisine
dayalı üretim tesisi kurulabileceğine dair karar örneğinin noter onaylı
sureti
4. Tüketim tesisi ile ilgili olarak:
   a. Mevcut tüketim tesisleri için Tekil kod
   b. Kurulması planlanan tüketim tesisine ilişkin 3/5/1985 tarihli ve 3194
sayılı İmar Kanununa göre verilen inşaat ruhsatı ve/veya inşaat ruhsatı
yerine geçen belge
5. Faaliyet yasağına ilişkin beyan (Ek-1)
6. Başvuru dilekçesi (Ek-5)

Çatı üzeri güneş enerji santralinin amorti süresi nedir? Bir GES'in ekonomik ömrü 25 yıldır. 25 yıldan sonrada üretmeye devam eder fakat aynı performansı gösteremez. Amorti süresi ise projeden projeye değişkenlik gösterir. Bulunduğunuz bölgenin güneşlenme süresi bu konuda çok etkilidir. Ortalama bir süre vermek gerekirse 8 senede kendini amorti eder fakat son soruda değineceğimiz konuyla birlikte bu süre çok fazla değişkenlik gösterir.

Son soru olarak Çatı üstü güneş enerji santrali kurmak mantıklı mı? sorusuna cevap verelim. Eğer ürettiğiniz kadar tüketecekseniz çatı üstü GES yatırımları mantıklı hale gelmiş durumdadır. Eğer bu işi para kazanma niyetiyle yapacaksanız yaptığınız hesaplamalar sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir ve ürettiği kadar tüketmeyen yatırımlar şuan için biraz lükse kaçmaktadır. Bunun sebebi ise tüketirken ve üretirken ki birim fiyatların birbirinin iki katı olmasıdır. Örnek olarak üretip devlete sattığınız elektrikten 100 lira kazanacağınıza aynı miktar elektrik tükettiğinizde bu miktarın faturalanmış bedeli yaklaşık 200 TL olacaktır. Bir başka deyişle tüketerek 200 TL ödeyeceğiniz elektrik için devlet size 100 TL lik ödeme yapacak. Bu da bir önceki soruda belirttiğim amorti süresini oldukça etkileyecektir. 

Aklınıza takılan soruları yorum kısmında sorabilirsiniz, sorularınıza içtenlikle cevap vereceğimizi bilmenizi isteriz.

Yorumlar

  1. güzel özet için teşekkür ederim. okumayı sevmeyenler için güneş enerjisi ile ilgili youtube kanalımıza beklerim... Kanal ismini vermeyeceğim ama hangisi olduğunu kolay bulacaksınız..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder