Motorlu Testere Nasıl Güvenli Kullanılır - Eğitim

isg malzemeleri
1.Koruyucu giysiler giyin. Her zaman kaymaz tabanlı, kompozit burunlu güvenlik ayakkabılarını; üzerinize tam oturan giysileri; kaymaz eldivenleri; buğu yapmayan, havalandırmalı yüz/göz kalkanı gibi korumaları; güvenli olduğu onaylanmış, baretler ve kulaklarınızı korumak için ses bariyerlerini (kulak tıpaları ya da susturucuları) kullanın.
2.Motoru ilk çalıştırırken zincirin herhangi bir nesneye temas etmeyeceğinden emin olun. Kılavuz çubuk bir kesik içindeyken asla testereyi çalıştırmayı denemeyin.
3. Motor çalışırken her iki elinizi kullanarak testereyi sıkıca ve düzgün biçimde tutun ve kaçmasına izin vermeyin. Sıkı bir tutuş geri tepme riskini azaltmanızda ve testerenin kontrolünü sağlamanızda yardımcı olacaktır. Sol elinizin parmaklarını tutma çubuğunun etrafını saracak şekilde, sol başparmağınızı da bu çubuğun altına yerleştirin. İster solak olun isterse sağ elinizi kullanın, her zaman sağ elinizi tamamen sağ tutma yerinin etrafını saracak şekilde tutun. Sol kolunuzu, dirsek kilitli halde düz tutun.
4. Motorlu testereyi tek elinizle kullanmayın. Tek elle kullanma sonucunda operatör, yardımcıları, yanında bulunan diğer kişilerden biri ya da birden fazlası ciddi biçimde yaralanabilir. Motorlu testere, iki elle kullanılacak şekilde tasarlanmıştır.
5. Motor çalışır haldeyken vücudunuzun tüm parçalarını zincirden uzak tutun.
6. Hasarlı, düzgün ayarlanmamış veya tam ve güvenli biçimde monte edilmemiş motorlu testereleri kullanmayın.
7. Tutma yerlerini, kuru, temiz tutun ve üzerinde yağ ya da yakıt karışımı bulunmadığından emin olun.
8. Ağırlığınızı her iki ayağınıza dengeli biçimde vererek durun. 
9. Gövdenizin kesme zinciriyle aynı hizada olmaması için testerenin biraz solunda durun.
10.Testereyi merdiven ya da bir ağaç üzerinde kullanmayın.
11.Uzanarak çalışmayın. Testere sizi çekebilir ya da dengenizi bozabilir. Testerenin kontrolünü de kaybedebilirsiniz.
12. Omuz hizanızdan yukarıdaki seviyelerde kesme işlemi yapmayın. Omuz hizasının yukarısındaki seviyelerde testerenin kontrolünü sağlamak çok zordur.
elektrikli testere13.Yalnızca tahta kesin. Metal, plastik, beton, ahşap olmayan yapı malzemeleri vs. kesmeyin. 
14. Zincir yabancı bir maddeye temas ederse testereyi durdurun. Testereyi inceleyin ve gerekiyorsa onarın.
15.Zinciri toprak ve kumdan uzak tutun. Küçük bir parça toprak bile zinciri hızla köreltecek ve geri tepme olasılığını artıracaktır.
16. Çalışma alanınızın açık olmasına dikkat edin. Üzerinden geçmemek için sık sık yolunuzdaki dalları temizleyin.
17. Budamayı, yalnızca omuz yüksekliğinden daha aşağıdaki dallarda yapın. Dallar omuz hizanızdan yukarıdaysa kesmeyin.
18. İlk olarak, dalın alt kısmından, dalın çapının 1/3’üne kadar keserek başlayan.
19. Ardından tüm dal boyunca ikinci kesiminizi yapın. Ardından ağacın gövdesinden itibaren 1 -2 inç (2,5 - 5 cm) çıkıntı bırakarak üçüncü kesmeyi yapın.
20. Parçalamak ya da budamak için asla ağaca tırmanmayın. Merdivenler, platformlar, kütük üzerinde ya da dengenizi veya testerenin kontrolünü kaybetmenize neden olacak bir konumda durmayın.
21. Yaylanabilecek dallara dikkat edin. Küçük boyutlu dalları keserken çok dikkatli olun. İnce malzemeler testere zincirine dolanabilir ve size kamçı gibi çarpabilir ya da sizi çekerek dengenizi bozabilir.
22.Geri yaylanmaya dikkat edin. Eğilmiş ya da baskı altındaki dallara dikkat edin. Ağaç liflerindeki gerginlik serbest kaldığında dalın ya da testerenin size çarpmamasına özen gösterin.
23. Küçük ve serbest biçimde sallanan dalları kesmek için her zaman üstten kesme uygulayın. Alttan kesme kolların düşmesine ve testerenin sıkışmasına neden olabilir.
24.Kesiğin sonlarında testereyi kesiğe doğru bastırmayın. Testereyi bastırırsanız, kesme tamamlandığında testerenin kontrolünü kaybedebilirsiniz.
25. Zincir freni, geri tepme durumunda zinciri durdurmak üzere tasarlanmıştır, gerekli durumlarda zincir frenini kullanınız.
26. Kullanım sırasında ve kullandıktan sonra susturucu çok sıcaktır. Susturucuya dokunmayın ya da kuru ot ya da yakıt gibi yanıcı malzemeleri dokundurmayın.
27. Yakıt doldurmadan önce motorun soğumasını bekleyin.
28. Yakıtla işlem yaparken ya da motorlu testereyi kullanırken sigara içmeyin.
29. Yakıtı dış bir alanda, çıplak toprak üzerinde karıştırın ve dökün; yakıtı serin, kuru ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın; her türlü yakıt alabilen onaylı, işaretli kaplar kullanın. Testereyi çalıştırmadan önce tüm dökülen yakıtları silin.
30. Motorlu testereyi ve yakıtı, yakıt buharlarının su ısıtıcılar, elektrikli motorlar ya da şalterler, fırınlar vs. gibi aletlerden kaynaklanabilecek kıvılcım ya da açık alevlere ulaşamayacağı bir yere koyun. 

BİR DAKİKA KAZANMAK İÇİN VÜCUDUNUN UZUVLARINI KAYBETME!

Yorumlar