Türkiye Biyogaz Tesisleri Sayısı

Her ne kadar halk tarafından en çok bilinen yenilenebilir enerji yöntemi Güneş Enerjisi olarak bilinse de, son dönemlerde biyokütle ve biyogazdan elektrik üretimi de çok konuşulmaya başlandı. Peki Türkiye'de kaç tane biyogaz tesisi var ve bu tesislerin üretim kapasitesini biliyor musunuz?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), bu konuda istatistiki bir bilgi paylaşımı yaptı. Enerji Bakanlığı'nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımına göre Türkiye'de toplam 85 adet biyogaz santrali var. Toplam 45 şehirde faaliyet gösteren bu santrallerin kurulu gücü 358 megawat (MW).

Türkiye'nin 2019 hedefi 93 Biyogaz Tesisi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, biyogaz tesislerinde elektrik üretimi için hedefleri de açıkladı. Bakanlık, 2019 yılı biyogaz tesisi hedefini 93 santral ve toplam 390 MW kurulu güç olarak açıkladı.

Türkiye biyogaz santral sayısı sıralamasında ilk 5 il ise şunlar: Ankara, Konya, Bursa, Antalya ve İstanbul.

Bakanlığın paylaştığı bilgilendirme afişi;

Biyogaz Tesis Sayısı

Biyogaz Nedir?
Organik bazlı atık/artıkların oksijensiz ortamda (anaeorobik) fermantasyonu sonucu ortaya çıkan renksiz - kokusuz, havadan hafif, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşimininde organik maddelerin bileşimine bağlı olarak yaklaşık; % 40-70 metan, % 30-60 karbondioksit, % 0-3 hidrojen sülfür ile çok az miktarda azot ve hidrojen bulunan bir gaz karışımdır.

Biyogazın Isıtmada Kullanımı
Biyogazın yanma özelliği bileşiminde bulunan metan gazından ileri gelmektedir. Biyogaz hava ile 1/7 oranında karıştığı zaman tam yanma gerçekleşir. Isıtma amacıyla gaz yakıtlarla çalışan fırın ve ocaklardan yararlanılabileceği gibi termosifon ve şofbenlerde biyogazla çalıştırılarak kullanılabilir. Biyogaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışan sobaların meme çaplarında basınç ayarlaması yapılarak kolaylıkla kullanılabilmektedir. Biyogaz sobalarda kullanıldığında bünyesinde bulunan hidrojen sülfür gazının yanmadan ortama yayılmasını önlemek üzere bir baca sistemi gerekli olmaktadır. Bu nedenle, daha sağlıklı bir ısınma için kalorifer sistemleri tercih edilmektedir.

Biyogazın Enerji Amaçlı Kullanılması
Biyogaz hem doğrudan yanma hem de elektrik enerjisine çevrilerek aydınlatmada kullanılabilmektedir. Biyogazın doğrudan aydınlatmada kullanımında sıvılaştırılmış petrol gazları ile çalışan lambalardan yararlanılmaktadır. Bu sistemde aydınlatma alevini arttırmak üzere amyant gömlek ve cam fanus kullanılmaktadır. Cam fanus ışığı sabitleştirdiği gibi çıkan ısıyı geri vererek alevin daha fazla olmasını sağlamaktadır.

Biyogazın Motorlarda Kullanımı
Biyogaz, benzinle çalışan motorlarda hiçbir katkı maddesine gerek kalmadan doğrudan kullanılabildiği gibi içeriğindeki metan gazı saflaştırılarak da kullanılabilmektedir. Dizel motorlarda kullanılması durumunda belirli oranlarda (% 18-20) motorin ile karıştırılması gerekmektedir.

Yan Ürün Değerlendirme İmkanları
Biyogaz üretimi sonucu sıvı formda fermente organik gübre elde edilmektedir. Elde edilen gübre tarlaya sıvı olarak uygulanabilir, granül haline getirilebilir ve/veya beton-toprak havuzlarda doğal kurumaya bırakılabilir. Fermantasyon sonucu elde edilen organik gübrenin temel avantajı anaerobik fermantasyon sonucunda patojen mikroorganizmaların büyük bir bölümünün yok olmasıdır. Bu özellik kullanılacak olan organik gübrenin yaklaşık %10 daha verimli olmasını sağlar.

Kaynak: www.yegm.gov.tr

Yorumlar