Dikkat Jeneratör Var - Eğitim

İSG Eğitimi Medaş

Elektrik tesislerinde çalışma yapılacağı durumlarda öncelikli olarak çalışacağımız noktanın enerjisini keseriz. Sonra giriş ve çıkış hücre kontrolleri ve kesildiğine dair kontroller yapılarak çalışılacak bölümün/çıkışın topraklaması yapılır. Topraklama yapıldıktan sonra çıkış tekrar kontrol edilmelidir. Ancak bu yeterli değildir. Çalışma bölgesinin mahalli topraklaması yapılmalı ve kontrol edildikten sonra çalışma başlamalıdır.

Mahalli Topraklamanın yapılmasıyla önlenebilecek başlıca tehlikeler, jeneratör, yıldırım ve indüksiyon nedeniyle yaşanacak kazalardır. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta jeneratörlerdir. Ancak Elektrik tesislerinde enerji kesme ve çalışma sırasında topraklama ve mahalli topraklama yapılmadığı takdirde başta jeneratör olmak üzere birçok tehditle karşı karşıya kalabiliriz.

Jeneratörlerin şebekeye bağlandığı noktada arıza gelebilme olasılığı değerlendirilerek şebekede gerekli önlemleri alarak çalışmak çalışanın yükümlülüğüdür. Bu nedenle çalışmalarımızda aşağıdaki işlem sırasına riayet edilmelidir.

KES – KONTROL ET
TOPRAKLA – KONTROL ET
MAHALLİ TOPRAKLA – KONTROL ET
… ve ÇALIŞ

Yorumlar