Davranışsal Güvenlik Nedir? - Eğitim

Davranışsal güvenlik, kişilerin davranışlarının psikolojik etmenlerinin sistematik biçimde incelenmesidir.

Sürekli güvenli iş yeri, iş sağlığı ve güvenliği, iş kazaları, riskler, alınmayan önlemler, ölçülmeyen riskler konuşuyoruz. Peki, neden kendini güvene alan bireyden ya da güvenli davranmaktan bahsetmiyoruz? Çünkü sanırım henüz öyle bir olgu yok bizlerde.  Sizce?
Yapılan araştırmalar kazaların büyük bir bölümünün önlenebilir olduğunu göstermektedir. Ve gene araştırmalar kazaların nedenini 5 davranış grubu altında toplamıştır bunlar;

  1. Dikkatin dağınık olması (Sosyal hayatında yaşadığı problemlerin olması ve kafasını bunlar ile meşgul etmesi)
  2. İstenmeden kusurlu davranış (Eğitim eksikliği, deneyim eksikliği, iş ile ilgili kritik bir durumun gerektiğinde değerlendirilememesi/danışılmaması )
  3. Kolayına kaçma (genellikle işi olağan halinden daha kısa sürede bitirme güdüsü ile ortaya çıkar)
  4. Kurallara uymama (bilinçli ve kasti olarak yapılan bir eylemdir)
  5. Ortamsal etmenlerden etkilenme (bakımsızlık, dağınıklık, düzensizlik )

Siz yukarıda bahsedilen güvensiz davranışlardan hangisini/hangilerini yapmıyorsunuz? 
(sorunun cevabını kendinize vermeniz yeterli olacaktır)

Güvenli davranışı modellemek gerekirse; güvenli davranışı 3 boyutta yaşam felsefesi haline getirmek mümkün. Bunlar Düşün, Davran, Denetle. Buna 3D Yaklaşımı diyebiliriz. Bireyin yapacağı işi önceden düşünmesi (Düşün), eyleme geçmesi (Davran) ve sonucunu denetlemesi (Denetle) herhangi bir olumsuz durum varsa bunu bir sonraki davranışında düşünmesi ve değiştirmesi bu döngünün her seferinde daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.

Çalışan, çalışmayan herkesin 3D yaklaşımıyla Güvenlik Çemberinde olduğu bir dünya hiç şüphesiz daha güvenli bir dünya olabilir.

Yorumlar